Vanilkové sušenky

Ingredience

  •  250g másla
  •  200g krystalového cukru
  •  1 velké vejce
  •  2 čajové lžičky vanilkového extraktu (můžete použit jinou příchuť, například mandlové atd.)
  •  450g hladké mouky

 

Postup:

Pro nejlepší výsledek použij suroviny v pokojové teplotě.

  •  Utři cukr se změklým máslem do hladké hmoty
  •  Přidej vejce a vanilkový extrakt a zamíchej
  •  Přidej mouku a důkladně promíchej dokud nebude těsto poddajné
  •  Rozděl těsta na 2 poloviny, zabal a nech odležet 1 hodinu v lednici.
  •  Nyní rozválejte kus těsta na cca 0,5-1cm. Tvořítko (razítko) oprašte v mouce a obtiskněte na těsto. Poté použijte  vykrajovátko.
  •     Pomocí špachtle s plochým okrajem nadzvedněte sušenku na připravený plech na pečení
  •     Pečte v troubě s teplotou 170 ° C po dobu 10 minut nebo dokud okraje nejsou lehce hnědé.

 

TIP:

  • Razítka nezapomeňte před použitím oprášit v mouce.
  • Těsto mějte také důkladně pomoučené.
  • Nejlépe se razítkuje studené těsto! Zahřáté těsto se Vám bude přichytávat na Tvořítka!
  • Pokud se Vám bude těsto přichýtavat, dejte ho na chvíli do lednice.
  • Pokud se začne těsto trhat při válení ( příliš mouky), přidejte do těsta trochu mléka nebo vody a opět nechtě chvíli uležet v lednici.
  • Pokud chcete zabránit lepení těsta na Tvořítko, vykrajujte přes mikrotenový sáček nebo fólii