Perníčky

Ingredience

  •  400g hladké mouky (ideálně nepoužívat Babiččinu mouku)
  •  140g moučkového cukru
  •  50g 100% tuku (Lukana nebo Omega)
  •  2 vejce
  •  5 lžic medu
  •  1 lžíce sody
  •  1 lžíce perníkového koření
  •  kakao na obarvení (volitelné)

 

Postup:

  • Za pomocí robota s hnětacími háky nechtě vyhnětat kompaktní těsto. Lze i ručně, ale dá Vám to více zabrat. 
  • Těsto poté přesuňte na vál a prohnětejte ještě rukama.
  • nechte odležet cca 2 dny v lednici
  • rozválejte těsto na tenký plát 
  • vykrojte a orazítkujte těsto
  • nachystejte si na talířek holandské kakao. Razítkovací část tvořítka položte do kakaa, přebytečné kakao oklepejte o talířek a obtiskněte na těsto. Detaily tak budou na těstě krásně viditelné. Pokud máte těsto tmavé, doporučuji použít černé kakao. 
  • pokud se bude těsto lepit, dejte těsto ještě na chvíli do chladu a rozválený plát poprašte moukou. 
  • Těsně předtím, než dáte plech do vyhřáté trouby, můžete postříkat perníčky vodou v rozprašovači. Tento krok můžete vynechat. 
  • Pečte na 220 stupňů cca 7 minut - někdy i méně, kontrolujte pohmatem. Pokud se Vám do nich neproboří prst a půjdou nadzvednout z plechu, je hotovo. Pokud vytáhnete perníčky už křupavé, byly tam už příliš dlouho a uberte na minutách.

TIP:

  • Těsto mějte důkladně pomoučené.
  • Nejlépe se razítkuje studené těsto. Zahřáté těsto se Vám může přichytávat na Tvořítka.
  • Pokud se Vám bude těsto přichytávat, dejte ho na chvíli do lednice.
  • Pokud se začne těsto trhat při válení ( příliš mouky), přidejte do těsta trochu mléka nebo vody a opět nechtě chvíli uležet v lednici.
  • Pokud chcete zabránit lepení těsta na Tvořítko, vykrajujte přes mikrotenový sáček nebo fólii
  • Pro zvýraznění detailu tvořítka použijte kakao, mrkněte na video www.tvoritko.cz/recepty-2/jak-zvyraznit-motiv-tvoritka--kakaem-/
  • Pokud Vám perníčky hodně naskočí a motiv se ztratí, uberte příště v receptu množství sody.