Ingredience
- 400g hladké mouky (ideálně nepoužívat Babiččinu mouku)
- 140g moučkového cukru
- 50g 100% tuku (Lukana nebo Omega)
- 2 vejce
- 5 lžic medu
- 1 lžíce sody
- 1 lžíce perníkového koření
- kakao na obarvení (volitelné)
Postup:
- Za pomocí robota s hnětacími háky nechtě vyhnětat kompaktní těsto. Lze i ručně, ale dá Vám to více zabrat.
- Těsto poté přesuňte na vál a prohnětejte ještě rukama.
- nechte odležet cca 2 dny v lednici
- rozválejte těsto na tenký plát
- vykrojte a orazítkujte těsto
- nachystejte si na talířek holandské kakao. Razítkovací část tvořítka položte do kakaa, přebytečné kakao oklepejte o talířek a obtiskněte na těsto. Detaily tak budou na těstě krásně viditelné. Pokud máte těsto tmavé, doporučuji použít černé kakao.
- pokud se bude těsto lepit, dejte těsto ještě na chvíli do chladu a rozválený plát poprašte moukou.
- Těsně předtím, než dáte plech do vyhřáté trouby, můžete postříkat perníčky vodou v rozprašovači. Tento krok můžete vynechat.
- Pečte na 220 stupňů cca 7 minut - někdy i méně, kontrolujte pohmatem. Pokud se Vám do nich neproboří prst a půjdou nadzvednout z plechu, je hotovo. Pokud vytáhnete perníčky už křupavé, byly tam už příliš dlouho a uberte na minutách.
TIP:
- Těsto mějte důkladně pomoučené.
- Nejlépe se razítkuje studené těsto. Zahřáté těsto se Vám může přichytávat na Tvořítka.
- Pokud se Vám bude těsto přichytávat, dejte ho na chvíli do lednice.
- Pokud se začne těsto trhat při válení ( příliš mouky), přidejte do těsta trochu mléka nebo vody a opět nechtě chvíli uležet v lednici.
- Pokud chcete zabránit lepení těsta na Tvořítko, vykrajujte přes mikrotenový sáček nebo fólii
- Pro zvýraznění detailu tvořítka použijte kakao, mrkněte na video www.tvoritko.cz/recepty-2/jak-zvyraznit-motiv-tvoritka--kakaem-/
- Pokud Vám perníčky hodně naskočí a motiv se ztratí, uberte příště v receptu množství sody.